Danseforestilling
14. oktober kl. 20.30 i Stormen Bibliotek (Det Vilde Ord)
15. oktober kl. 21.00 i Beddingen

Forfatterbevegelsen

Marie Bergby Handeland

Foto: Tale Hendnes/Dansens Hus, Oslo

Foto: Tale Hendnes/Dansens Hus, Oslo

Forfatterbevegelsen er dansesoloer utøvd av forfattere. Hver av forfatterne har valgt ut et eget litterært verk de kunne tenke seg å undersøke med kroppen. I sine utfall som dans har de litterære verkene fått nye titler. 

Vi presenterer soloen Tur med hunden av forfatter og poet Gro Dahle, og en ny solo utviklet spesielt for anledningen, med Bodø-forfatter og poet Mathias Nyhagen Asplund. Denne soloen har fått tittelen Fjell. Begge har jobbet med sin første diktsamling, Gro med Audiens fra 1987, og Mathias med eins pust, som ble utgitt i år.

Koreograf Marie Bergby Handeland mottok dansekritikerprisen i 2018, for arbeidet med Forfatterbevegelsen.

Billettpriser:
150 kr voksen
100 kr student/honnør
50 kr ungdom opp til 19 år

Foto: Kasper Holgersen

Foto: Kasper Holgersen

Etter flere år der Marie Bergby Handeland har vært opptatt av skrift i sitt arbeid som dansekunstner, fikk hun lyst til å jobbe med bevegelser i dem som sitter stille og skriver. Forfatterbevegelsen viser hvordan spesifikke rytmer, tempo, stemninger og forflytninger i tekst, også finnes i kroppene som har skrevet og tenkt disse fram. I tett samarbeid med forfatterne, undersøker Marie hva slags bevegelsesspråk en forfatter bærer på. 

 
Foto: Tale Hendnes/Dansens Hus, Oslo

Foto: Tale Hendnes/Dansens Hus, Oslo

«Jeg synes det skal være lov til å skjelve mye mer på hendene i offentligheten.» 

- Les anmeldelse i Norsk Shakespearetidsskrift

Foto Tale Hendnes-6.jpg

Forfatterbevegelsen hadde premiere på Dansens Hus i 2018, med seks forfattere på scenen: Gro Dahle, Henning Bergsvåg, Kjartan Fløgstad, Aina Villanger, Tina Åmodt og Gunstein Bakke. Siden har det kommet flere forfattere inn i «bevegelsen» - Maia Kjeldset Siverts og Gunnar Wærness, og prosjektet har blitt vist ved flere litteraturfestivaler.

«Forfatterbevegelsen hviler, slik jeg ser det, på en tydelig demokratisk tanke. (...) Forfatterbevegelsen gir muligheten til å ta innover seg potensialet i det å blottstille sin sårbarhet. (...) Og det er nettopp i relasjon til dette at også forestillingen i seg selv blir en øvelse i demokrati – altså som en samtale der man våger å stå frem for hverandre som ufullstendige og ikke-allvitende, heller enn gjennom påstander og skråsikkerhet.»

- Norsk Kritikerlag, les hele begrunnelsen her.